Kohti säävarmaa sähköverkkoa
Luotettavaa sähkönsiirtoa
Haluatko tehdä töitä sähkövoimatekniikan parissa?
Kodin arki
Pyykinpesu ja kuivaus
Pyykinpesukone käyttää yleensä saman sähkö- ja vesimäärän riippumatta siitä, kuinka täysi kone on. Pesemällä täysiä koneellisia, saat täyden hyödyn käyttämästäsi sähköstä.
Kuivausrumpu luovuttaa kuivauksen aikana lämpöä ympäristöön. Jos lämpö ei pääse poistumaan, laitteen käyntiaika pitenee ja sähkönkulutus kasvaa. Kun kuivausrumpu on sijoitettu pieneen kylpyhuoneeseen, on ovi pidettävä auki. Puhdista kone ja sihdit säännöllisesti. Ilmankiertoa estävät tukokset pidentävät pyykin kuivausaikaa ja lisäävät laitteen sähkönkulutusta.
Kuivata pyykit pihalla tai parvekkeella silloin kun sää sallii. Saat raikkaalta tuoksuvia vaatteita ja pyykit kuivuvat ilmaisella energialla. Pyykin koneellista kuivatusta kannattaa välttää, jos vain mahdollista, sillä kuivausrumpu vie paljon energiaa. Sisällä kuivausteline tai pyykkinarut ovat hyvä vaihtoehto.
Hyödynnä sähkön ja veden kulutusta vähentäviä eko-ohjelmia. Hankkiessasi uutta pesukonetta tutustu laitteiden energiamerkintöihin ja osta tarvettasi vastaavan kokoinen pesukone.
Kylmälaitteet
Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä. Ota huomioon uunin, lämpöpatterin ja ikkunoiden sijainti. Varmista riittävä ilmankierto laitteiden ympärillä, sillä lämpenevän laitteen sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua.
Säädä lämpötila oikein. Liian lämpimässä kylmätuotteet eivät säily, liian matala lämpötila jäädyttää liikaa. Väärät lämpötilat vaikuttavat energiankulutukseen. Pakastimen suositeltu lämpötila on -18 °C, jääkaapin +2 – +6 °C ja viileäkaapin +10 – +14 °C.
Sulata pakastin säännöllisesti kerran vuodessa, sillä paksu jää kuluttaa tarpeettomasti sähköä. Varmista ovien tiivisteiden kunto ja puhdista tarvittaessa lauhduttimet. Talvella on hyvä aika sulattaa pakastin, voit viedä pakasteet ulos tai parvekkeelle sulatuksen ajaksi.
Mittaa kylmälaitteiden energiankulutus ja harkitse tarvittaessa uusien, energiatehokkaampien kylmälaitteiden hankkimista
Ruuanlaitto
Suuritehoisimmat ja käytetyimmät laitteet liesi, mikroaaltouuni sekä kahvin- ja vedenkeittimet ovat sähkönkulutuksen kannalta merkittävimpiä. Muut keittiön pienkoneet ovat pienitehoisempia ja niiden käyttöajat ovat lyhyitä. Ruuanvalmistuksen energiatehokkuutta voi parantaa valitsemalla sopivan laitteen ja valmistusastian ruuan määrän ja valmistustavan mukaisesti.
Monet ruoat voi panna suoraan kylmään uuniin. Esilämmitys 200 asteeseen vie sähköä lähes yhtä paljon kuin tunnin lämpimänä pitäminen. Kiertoilmauuni ei tarvitse esilämmitystä ja se paistaa noin 30 °C alemmassa lämpötilassa kuin tavallinen uuni. Hyödynnä lieden ja uunin jälkilämpö.
Astianpesu
Pese täysiä koneellisia, käytät vähemmän vettä ja energiaa pesukertaa kohti. Valitse pesuohjelma astioiden likaisuuden mukaan. Älä tiskaa juoksevan veden alla.
Sauna
Saunomistavat näkyvät suoraan sähkölaskussa, sillä lämmityskertojen lisäksi saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat energiankulutukseen. Sähkölämmitteiseen saunaan kannattaa mennä heti, kun lämpö on kohonnut tarpeeksi. Ajasta lämmitys oikein vain tarvittavaksi ajaksi. Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70–80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkön kulutusta 20–30 %.
Aina käyttövalmis kiuas voi kasvattaa sähkölaskua. Jos kuitenkin saunot lähes päivittäin, hyvin lämpöeristetty jatkuvasti käyttövalmis kiuas on energiataloudellinen ratkaisu.
Eristämättömät suuret lasi- tai kivipinnat löylyhuoneessa lisäävät kiukaan tehontarvetta.
Vedenkulutus
Älä juoksuta turhaan lämmintä vettä. Noin 15 minuutin suihku kuluttaa energiaa keskimäärin yhden saunomiskerran verran. Suihku kannattaa sammuttaa pesun ajaksi. Huolehdi, että vesikalusteet eivät vuoda tai tiputa vettä.