
Kalajoen Rahjan kylästä on sataman kautta kuljetettu maailmalle puutavaraa jo 1800-luvun loppupuolelta saakka. Tänä päivänä Kalajoen satama on Perämeren suurimpiin kuuluva sahatavarasatama, mutta samalla se palvelee laajasti alueen kauppaa ja teollisuutta.
Parhaillaan sataman alueesta kehitetään entistäkin monipuolisempaa toimintaympäristöä muun muassa teollisuus- ja logistiikka-alan yrityksille. Kalajoen sataman yrityspuisto on yksi Kalajoen kaupungin tärkeimmistä kehittämiskohteista. Sitä varten kaupunki on kaavoittanut sataman läheisyydestä kymmeniä hehtaareita. Alueelle tavoitellaan uusia yrityksiä ja sitä kautta lisää työpaikkoja ja asukkaita kaupunkiin.
Toimitusjohtaja Harri Honkala
Kalajoen Satama Oy:n toimitusjohtaja Harri Honkala toteaa, että yrityspuisto on merkittävä asia myös sataman kannalta.
– Hienoa että kaupunki on tukenut kehitystä ja tunnistanut, että satamaa tukeva yritystoiminta on tärkeää. Myös yritysten kannalta on iso vetovoimatekijä, että satama löytyy ihan naapurista.
Sataman alueella on tarjottavanaan hyvä strateginen sijainti ja erinomaiset liikenneyhteydet. Muutaman kilometrin päässä kulkee yksi Suomen pääväylistä eli valtatie 8, ja lähimmät lentokentät Oulussa ja Kokkolassa ovat 1–2 tunnin ajomatkan päässä.
Isojen kuljetusten solmukohta
Suuretkin erikoiskuljetukset ovat Kalajoen sataman kautta mahdollisia. Niistä hyvä esimerkki ovat tuulivoimaloiden osien kuljetukset, jotka ovat olleet vuosien ajan Kalajoen satamassa tärkeässä roolissa. Kalajoki kaupunkina ollut edelläkävijä tuulivoimarakentamisessa, ja myös lähialueelle on rakennettu merkittävä määrä tuulivoimapuistoja.
– Tätä kautta on jo pitkään tuotu toimituksia voimalatyömaille, ja tällekin vuodelle niitä on tiedossa. Vaikka joidenkin projektien aikataulut ovat kustannusten kasvun vuoksi saattaneet pitkittyä, edelleen rakennetaan vahvasti. Tähän tilanteeseen olemme vastaamassa muun muassa hankkimalla lisää nostokapasiteettia parantaaksemme operaattoreidemme toimintaedellytyksiä entisestään, Honkala kertoo.
Energiamurrokseen ja puhtaan energian tuotantoon liittyvät asiat ovat Honkalan mukaan ylipäätään nyt ajankohtaisia satamien toiminnassa. Tapetilla ovat esimerkiksi vetyteollisuus, aluksille tarjottava maasähkö sekä alusten tulevat polttoaineet. Niiden tuotantoon tarvitaan runsaasti uusiutuvaa ja edullista sähköenergiaa.
– Lähitulevaisuudessa merelle rakennettava tuulivoima tulee näyttelemään isoa roolia Perämeren alueella ja sitä kautta varmasti osaltaan lisää kuljetuksia alueen satamien kautta.
Huomiota energiatehokkuuteen
Energiatehokkuus koskee myös sataman toimintaa, ja siihen on Honkalan mukaan kiinnitetty huomiota monin tavoin. Esimerkiksi valaistuksia on laajalti nykyaikaistettu kulutuksen pienentämiseksi.
– Toimimme myös vuokranantajana, joten alueella toimivien yritysten nollapäästötavoitteet asettavat meillekin tiettyjä vaatimuksia. Kaupungin kanssa teemme yhteistyötä, jotta koko alueen toiminta saataisiin tulevaisuudessa järjestettyä energiatehokkaasti ja päästöttömästi.
Sataman toiminnoissa ja myös esimerkiksi satama-alueen konepajateollisuudessa tarvitaan huomattavia määriä sähköenergiaa. Sähkösopimusten kilpailuttaminen tuli ajankohtaiseksi viime vuoden syksyllä. Kalajoen Satama Oy päätyi valitsemaan Korpelan Energian sähköntoimittajakseen.
– Saimme meidän tarpeisiimme hyvin soveltuvan sopimuksen. Hienoa on myös, että kyseessä on lähialueen toimija. Saimme Korpelalta henkilökohtaista palvelua, ja sieltä käytiin jopa paikan päällä keskustelemassa, Honkala toteaa.
Harri Honkala siirtyi Kalajoen Satama Oy:n toimitusjohtajaksi vuoden 2023 elokuussa. Sitä ennen hän toimi Traficomilla merenkulun turvallisuuteen liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Merikapteenin koulutuksen saanut Honkala on työskennellyt myös päällystötehtävissä kauppa-aluksilla. Alkuperäinen kotipaikkakunta löytyy kuitenkin sisämaasta Haapavedeltä, josta tiettävästi moni muukin on päätynyt merenkulkualalle.
– Itse kerkesin olla melkein 20 vuotta poissa Pohjois-Suomesta, ja paluu juurille kulki Oulun kautta nyt Kalajoelle. Tänne oli mukavaa tulla, kun alue on jo ennestään tuttua.
INFO
-
Kalajoen Satama Oy
-
Satamassa vierailee vuosittain noin 150 alusta
-
Kokonaisliikenne 500 000 tonnia vuodessa
-
Sahaamaton puutavara tärkein vientituote
-
Tuulivoimaloille tärkeä tuontisatama
-
Operaattoreina toimivat Rahjan Huolinta Oy ja Oy Blomberg Stevedoring Ab
-
Sataman kehittäminen nykyiselle paikalle alkoi 1950-luvun loppupuolella, ja ympärivuotinen liikenne käynnistyi 1980-luvulla.