Työturvallisuus on numero yksi Korpelan Voiman ja Verkko Korpela Oy:n toiminnassa. Sitä kehitetään kaiken aikaa, ja sen huomioiminen on osa päivittäistä työskentelyä.
– Meidän pitää pystyä varmistamaan sekä työntekijöiden että ulkopuolisten turvallisuus. Jotta se pysyisi mahdollisimman hyvällä tasolla, omaa toimintaa ja työtapoja pitää kehittää jatkuvasti, toteaa rakennuspäällikkö Mika Kyösti, joka työskentelee myös yhtiön turvallisuuspäällikkönä.
Sähköverkkojen rakentamisessa suurimpia riskipaikkoja on liikenne, sillä työtä tehdään usein tiealueilla. Vaikka käytössä ovat nopeusrajoitusmerkit ja varoitukset, autoilijat eivät aina ota niitä huomioon.
– Kaikkien tiellä liikkujien on syytä noudattaa opasteita, sillä ne ovat siellä aina syystä. On tärkeää, että rakentajat voivat keskittyä omaan työhönsä ilman ulkopuolisten aiheuttamia vaaratilanteita, Kyösti toteaa.
Omat riskinsä aiheuttavat myrskyt. Niiden aikana työtä tehdään erityisen haastavissa oloissa, usein pimeässä metsässä, ja puita voidaan joutua raivaamaan linjoilta. Näihin tehtäviin on oma koulutuksensa, joka suoritetaan metsäalan ammattilaisten kanssa.
Mika Kyöstin mukaan työturvallisuuden tärkeimmät kulmakivet ovat ammattitaito sekä oikeanlainen ammattiylpeys. Se tarkoittaa työturvallisuusmääräysten noudattamista sekä riskien tunnistamista ja minimoimista. Turvallisuuden kannalta keskeistä ovat myös suojavarusteet ja niiden oikeanlainen käyttö.
Lainsäädäntö ja viranomaisten vaatimukset luovat raamit työturvallisuudesta huolehtimiselle. Ne eivät kuitenkaan sellaisenaan riitä, vaan työnantajan vastuulla on varmistaa, että turvallisuus toteutuu arjessa kaikilla tasoilla. Verkko Korpela huolehtii henkilöstön turvallisuusosaamisesta muun muassa lisäkoulutusten avulla. Tärkeä merkitys on myös työhön perehdyttämisellä.
– Uuden työntekijän kanssa käydään ensin läpi kaikki perusasiat, kuten pakolliset kortit ja koulutukset, ja hoidetaan ne tarvittaessa kuntoon. Työtehtäviin perehdytään vanhempien työntekijöiden mukana. Koulutuksia myös päivitetään jatkuvasti, jotta toimintatavat pysyvät ajan tasalla, Mika Kyösti kertoo.
Työsuojelun yhteistoiminnasta vastaa työsuojelutoimikunta, joka seuraa työturvallisuuden toteutumista sekä kokoaa parannus- ja kehitysideoita.
– Meillä on hyvä tilanne, sillä vakavammilta tapauksilta on säästytty. Omalla toiminnallamme pyrimme varmistamaan, että tämä tilanne jatkuisi, Kyösti toteaa.