
Älykoti saattaa sanana kuulostaa monille vieraalta, mutta sen ratkaisut ovat tänä päivänä osa rakentamisen arkea. Teknologiaa ja automaatiota on jo pitkään valjastettu asumista helpottamaan. Varhaisesta esimerkistä käy vaikkapa lämpötilan säätelyyn käytetty kotona/poissa-kytkin.
Nykyään automaation avulla voidaan myös vaikkapa hidastaa ilmanvaihtoa, sulkea pistorasiat ja valaistus sekä kytkeä päälle valvonta- ja hälytyslaitteet poissaolon ajaksi – ja palauttaa toiminnot kohdilleen ennen kotiintuloa.
Älykodilla tarkoitetaan yleisesti kotia, jossa hyödynnetään tietoverkkoihin kytkettyjä laitteita ja palveluita. Niiden toimintaa voidaan hallinnoida tietokoneen tai älypuhelimen avulla myös kodin ulkopuolelta. Automaatiota ja älykkäitä toimintoja on hyödynnetty jo pitkään isoissa kiinteistöissä ja julkisrakennuksissa, mutta ne tekevät tuloaan myös omakotiasujien arkeen.
Turvaa ja mukavuutta arkeen
Älykodin ratkaisuilla tavoitellaan usein energiatehokkuutta ja sen kautta myös säästöjä. Ne tuovat myös lisää helppoutta, turvallisuutta ja toiminnallisuutta asukkaalle tai kiinteistön käyttäjälle.
Yksinkertainen esimerkki automaation hyödyntämisestä on valaistuksen ohjaaminen hämäräkytkimien ja liiketunnistuksen avulla. Piha- tai jouluvalot saa palamaan haluttuun aikaan käyttämällä vaikkapa kellokytkintä tai wifi-pistorasiaa.
Moni käyttää etäohjausta esimerkiksi vapaa-asunnon lämmityksen säätämiseen. Ilmalämpöpumpun tai lämpöpatterin voi säätää isommalle jo etukäteen, jolloin paikan päälle saavuttaessa mökki on valmiiksi sopivan lämmin.
Älykkäät järjestelmät voivat parantaa myös kodin turvallisuutta. Kotiautomaatiojärjestelmään saa kytkettyä palo- ja murtovaroittimet sekä turvakameran. Älykkäät lukitusjärjestelmät, tunnistimet ja hälyttimet helpottavat myös vapaa-ajan asunnon hallintaa.
Kulutuksen ajoittaminen tuo säästöä
Jos sähkösopimus pohjautuu spot-hintoihin, sähkön kulutuksen ajoituksella on iso vaikutus sähkölaskun suuruuteen. Lyhytkestoinenkin jousto voi tuoda rahallisia säästöjä silloin, kun tuntihinnat ovat kalliita. Omakotitalossa huoneiden ja veden lämmitys ovat suurin kulutuskohde, ja niiden kautta on helpointa myös vaikuttaa energiakuluihin.
Taloautomaatio helpottaa sähkönkäytön vähentämistä korkeimpien hintapiikkien aikana tai kulutuksen ajoittamista niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähköä on saatavilla edullisimmin. Markkinoilta on saatavilla sovelluksia, joiden avulla sähkölaitteet voidaan ohjelmoida seuraamaan tuntihintojen vaihtelua halutulla tavalla.
Uusissa rakennuksissa älytekniikka on usein jo mukana asennettavissa laitteissa. Vanhassakin talossa lämmityslaitteisiin on mahdollista lisätä automaatiota. Tämä vaatii ammattilaisen suorittamia asennustöitä, mutta voi investointina olla ajan mittaan kannattava.
Huolellinen suunnittelu kannattaa
Jos uuden kodin rakentaja on kiinnostunut älykodin sovelluksista, ne kannattaa ottaa mukaan suunnitelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Myös vanhan talon muuttaminen älykodiksi on mahdollista ja usein kannattavaakin, jos halutaan parantaa asumismukavuutta ja säästää energialaskussa.
Ennen hankintaan ryhtymistä on syytä ensin miettiä, mitkä ominaisuudet kodissa ovat itselle tärkeitä: halutaanko kotiin esimerkiksi mukavuutta, turvallisuutta tai energiatehokkuutta. Suunnittelu kannattaa tehdä huolella asiantuntijan kanssa.
Lukuisat eri laitevalmistajat ja järjestelmäntoimittajat tarjoavat omia älykotiratkaisujaan. Myös monet sähköurakoitsijat toimittavat järjestelmiä ja tekevät tarvittavat asennukset.
Hankintavaiheessa on syytä varmistaa järjestelmän toimittajalta ylläpito- ja huoltopalveluiden saanti tulevaisuudessakin. Myös älykotiin liittyvät tietosuoja- ja tietoturvariskit on tärkeää huomioida.
Kootusti tietoa älykodin ratkaisuista löytyy esimerkiksi Motivan toimittamalta Energiatehokas koti -sivustolta. Sivusto tarjoaa myös hankintaohjeita rakentajalle ja remontoijalle.
Lähteet: motiva.fi, energiatehokaskoti.fi