
Katse kodin energiankulutukseen – Säästötalkoot kannattavat kaikkina aikoina
Energiankulutukseen on edelleen syytä kiinnittää huomiota, ja moni onkin innostunut tarkkailemaan omaa sähkönkäyttöään aiempaa tiiviimmin. Energiaa on mahdollista säästää joka kodissa aivan arkisilla asumiseen, liikkumiseen ja kuluttamiseen liittyvillä valinnoilla.
Tunne oma kulutuksesi
Ennen kuin säästöjä lähdetään tavoittelemaan, kannattaa oppia tunnistamaan omat kulutustottumukset: mihin aikaan viikosta ja vuorokaudesta sähköä kuluu eniten? Mitkä kodin laitteet ja arjen toiminnot vaativat erityisen paljon sähköä?
Korpela tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden seurata omaa sähkön- ja lämmönkulutusta ajasta ja paikasta riippumatta. Se tapahtuu rekisteröitymällä yhtiön kotisivuilta löytyvään Korpela Online -palveluun.
Yksittäisten laitteiden kuluttamaa sähköä taas voi mitata kulutusmittarilla. Korpelan Voiman asiakkaat voivat noutaa sellaisen maksutta lainaan yhtiön toimistolta.
Ajankohdalla on väliä
Kulutusta kannattaa ajoittaa mahdollisimman paljon hetkiin, jolloin sähköä on saatavilla edulliseen hintaan ja runsaasti. Tämä hyödyttää pitkällä aikavälillä kaikkia sähkönkäyttäjiä, myös kiinteää hintaa maksavia.
Sähkön hinta vaihtelee tunneittain tuotanto- ja kulutustilanteen mukaan. Tarkat tuntihinnat seuraavalle päivälle näkyvät edellisenä iltapäivänä useissa eri verkkopalveluissa. Korpelan Voiman verkkosivuilta hintatiedot löytyvät Spot info -kohdasta. Matkapuhelimeen voi ladata esimerkiksi Fingridin tuntihinta -sovelluksen.
Yleensä sähkön hinta on edullisimmillaan viikonloppuisin ja yöaikaan. Arkiaamuina hinta lähtee nousuun kello 6.00 jälkeen ja pysyy korkeammalla vähintään aamupäivän. Yötä kohti mentäessä sähkön hinta alkaa laskea, viimeistään puolen yön jälkeen. Myös tuulisella säällä sähkönhinta yleensä laskee.
Tunnista sähkösyöpöt
Osa kodin laitteista nostaa sähkönkulutusta muita enemmän, joten niiden käyttötapoihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Sähkölämmitteisissä talouksissa lämmitys muodostaa ison osan kulutuksesta. Huomiota on syytä kiinnittää paitsi asuinhuoneiden, myös ulkorakennusten ja varastotilojen lämpötiloihin. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, ovi kannattaa pitää kiinni estämässä lämmön karkaamista muihin tiloihin.
Sähkökiuas on iso yksittäinen kulutuskohde. Sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa kaikille saunojille ja sammuttaa heti käytön jälkeen. Myös käyttöveden lämmitys vie paljon sähköä. Käyttövesivaraajan sopiva lämpötila-asetus on +55 – +60 celsiusastetta.
Paljon sähköä kuluttavat myös vanhat tai huonosti säädettävät sähköpatterit sekä vanhat kodinkoneet. Niiden uusimista kannattaa harkita sopivan tilaisuuden tullen. Vanhojen sähkölämmittimien vaihto uusiin voi pienentää kodin sähkönkulutusta huomattavasti.
Lämmitys, ilmanvaihto ja vedenkulutus kuntoon
Asuntojen lämpötilat ovat usein korkeampia kuin olisi tarpeen. Huonelämpötilat kannattaa tarkistaa, ja lämpöä kannattaa alentaa tiloissa, joissa ei oleskella. Sisälämpötilaa voi myös alentaa, kun talo on tyhjillään esimerkiksi lomien aikana. Jos asunnossa on lämmityspatterit, kannattaa varmistaa, että ilma pääsee kiertämään niiden läheisyydessä.
Ilmanvaihdolla on iso vaikutus energiankulutukseen. Koneellisen ilmanvaihdon toiminta on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Kun ilmanvaihto on oikein huollettu ja säädetty, se toimii myös energiatehokkaasti. Muutokset kannattaa tehdä aina asiantuntijan avulla.
Lämminvesivaraajan käyttöä voi siirtää yöajalle, jos se on mahdollista. Esimerkiksi kellokytkimen avulla voi hyödyntää halvempaa yösähköä.
Vedenkulutuksessa säästöä saadaan vaihtamalla suihkut ja hanat vettä ja energiaa säästäviin malleihin. Lämpimän veden käyttöä kannattaa tehostaa myös perinteisin keinoin, eli välttämällä ylimääräistä suihkussa seisomista ja sulkemalla suihku pesun ja saippuoinnin ajaksi.
Hyödynnä taloautomaatiota
Taloautomaatio tarkoittaa sitä, että talon eri järjestelmät ja laitteet kommunikoivat keskenään ja että niitä voidaan ohjata keskitetysti. Jotta taloautomaatio toimii toivotulla tavalla, tarvitsee se tuekseen erilaisia mittauksia ja tiloista tehtyjä havaintoja. Yleisimpiä mittaustapoja ovat esimerkiksi olosuhdemittaukset ja huoneiston sisällä tapahtuvat mittaukset, koko rakennusta koskevat mittaukset tai kulutusmittaukset. Automaatiojärjestelmän avulla kodin tekniikkaa on mahdollista hallita jopa matkoilla ollessa älypuhelimen avulla.
Hyvin toimiva taloautomaatio auttaa säästämään energiaa, vähentämään tarpeetonta kulutusta, ja parantamaan sisäilman laatua sekä lisäämään arjen sujuvuutta. Automaation avulla esimerkiksi lämmitystä voidaan ohjata säätietojen ja sisälämpötilojen perusteella ja ilmanvaihtoa ilman laadun mukaan. Huonelämpötila voidaan laskea poissaolon ajaksi ja nostaa etäohjauksella ennen kotiin tuloa. Myös valaistusta voidaan ohjata etänä.
Lisäksi automaatiojärjestelmään saa kytkettyä turvallisuuteen liittyviä laitteita, kuten palo- ja murtovaroittimet sekä turvakameran.