Uutta älyä asumiseen
Älypuhelinta kantaa jo suurin osa suomalaisista, ja moni tuntee myös älykellon ja -rannekkeen. Sen sijaan älykoti kuulostaa vielä monen korvaan vieraalta, vaikka se ei toki ole mikään uusi asia. Varhaisesta esimerkistä käyvät vaikkapa etäluettavat sähkömittarit.
Älykodilla tarkoitetaan yleisesti kotia, jossa hyödynnetään tietoverkkoihin kytkettyjä laitteita ja palveluita. Esimerkiksi valaistusta tai lämmitystä voidaan hallinnoida tietokoneen, älypuhelimen tai älyrannekkeen avulla myös kodin ulkopuolelta.
Myös taloautomaatiosta puhutaan, kun talon eri järjestelmät ja laitteet kommunikoivat keskenään ja niitä voidaan ohjata keskitetysti. Ratkaisuilla pyritään helpottamaan arkea eri tavoin.
Esimerkit voivat olla hyvinkin arkipäiväisiä ja käytännönläheisiä: lämmitys toimii automaattisesti sähkön hinnan tai säätilan perusteella tai huonelämpötila nousee ja laskee asukkaiden paikallaolon mukaan.
Älykkäät järjestelmät voivat tuoda kotiin myös lisää turvallisuutta. Esimerkiksi antureiden avulla voidaan saada ajoissa hälytys vesivahingosta, ja ilmastointijärjestelmä pysähtyy automaattisesti palohälytyksen sattuessa. Älykkäät lukitusjärjestelmät, tunnistimet ja hälyttimet helpottavat vaikkapa vapaa-ajan asunnon hallintaa. Monenlaisia ratkaisuja on tarjolla myös ikäihmisten asumista helpottamaan.
Valaistukseen vaihtelua
Monille tutuimmasta päästä on valaistuksen ohjaaminen automaation avulla. Kun käytetään hämärä- tai kellokytkimiä ja liiketunnistusta, valoa saadaan oikeaan paikkaan oikealla hetkellä. Liiketunnistinta voidaan käyttää niin sisä- kuin ulkotiloissakin, ja se saadaan toimimaan myös luonnonvalon määrän mukaan.
Kotoa lähdettäessä voidaan valaistus katkaista keskitetysti. Sisään tultaessa taas valot syttyvät automaattisesti haluttuihin paikkoihin. Kodin tiloihin on mahdollista ohjelmoida myös erilaisiin tilanteisiin sopivia valaistuksia. Jopa valon väritaajuus saadaan vaihtumaan automaattisesti vuorokaudenajan mukaan.
Älykkään valaistuksen avulla voidaan lisätä kodin viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Myös energiatehokkuus paranee, kun laitteet optimoivat sähkönkulutusta.
Huolellisuus valttia hankinnassa
Lukuisat eri laitevalmistajat ja järjestelmäntoimittajat tarjoavat omia ratkaisujaan älykodista ja taloautomaatiosta kiinnostuneelle. Kootusti tietoa löytyy esimerkiksi Motivan toimittamalta Energiatehokas koti -sivustolta. Sivusto tarjoaa myös hankintaohjeita rakentajalle ja remontoijalle.
Ennen hankintaan ryhtymistä on syytä ensin miettiä, mitkä ominaisuudet kodissa ovat itselle tärkeitä: halutaanko kotiin esimerkiksi mukavuutta, turvallisuutta tai energiatehokkuutta. Suunnittelu kannattaa tehdä huolella asiantuntijan kanssa ja huolehtia, että laitteet ja järjestelmät ovat yhteensopivia.
Myös älykotiin liittyvät tietosuoja- ja tietoturvariskit on tärkeää huomioida. Turvallisuuden laiminlyöminen voi johtaa jopa kodin laitteiden hakkerointiin. Hankintavaiheessa on syytä varmistaa myös ylläpito- ja huoltopalveluiden saanti tulevaisuudessakin.
Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto kkv.fi, motiva.fi
Siirry "Blogi"-sivulle